2012.09.07. 22:55
főzősuli3_steak
nyammmnyammm... szóval rák előétel, angus steak, és cheescake :) lássunk neki...
Előétel: Fokhagymás vajban pirított chilis tigrisrák, házi kenyéren, rukkola salátával
hozzávalók:
- 4-5 gerezd fokhagymát kevés olajon megpirítunk
- 5-6db tigris garnélát, 1dl fehérbort hozzáadva és fűszerezve (só, bors, friss chili) pirosra sütjük
- hozzáadunk 1 nagy kanál vajat és friss petrezselyemmel a rákot készre pirítjuk
frissen pirított kenyéren, koktélparadicsomos, citromgerezdes rukkola salátán (balzsamecettel, olivaolajjal) tálaljuk.
Főétel: Grillezett angus bélszín, gorgonzolás zöldbors mártással, bazsalikomos sült zöldségekkel, baconos burgonyatoronnyal
hozzávalók:
hús sütése:
- 30dkg bélszín
- a séf szerint egy jó minőségű húst nem érdemes well done-ra sütni (nem érződik a hús íze) inkább maradjunk meg a medium és a well done közöt (legyen benne pink rész felvágva) - ehhez kb 1,5-2 percre van szüksége egy ekkora hússzeletnek. Szinte égő olajra kell rárakni és nem hozzányúlni amíg a hús magától el nem engedi a serpenyőt. Fordítgatni miután kérget kapott bármennyiszer lehet.
- ahogy kikerül a serpenyőből rakjuk a pirított kenyérre, így a hús levét a kenyér felszívja és nyammdefinom :)
gorgonzolás zöldbors mártás:
- 1db vöröshagymát (mi ott póréhagymával csináltuk, de az elhozott recepten ez szerepel) kevés olajon megpirítunk
- hozzáadjuk 1evőkanál zöldborst
- 2dl tejszínt, 1tk mustárt és kb 5dkg gorgonzola sajtot adunk hozzá
- végül friss petrezselyemmel ízesítjük
bazsalikomos sült zöldségek:
- 5dkg cukkinit, 5dkg padlizsánt, 5dkg gombát, 5dkg póréhagymát, 5dkg kápia paprikát kevés olivaolajon megpiríjuk
- sózzuk, borsozzuk
- ha már a zöldségek majdnem készek friss bazsalikomlevelet tépkedünk rá (ami nekem újdonság volt: a friss bazsalikom nem érhet fémhez, mert megváltozik az íze)
szalonnás burgonyatorony:
- fél kg burgonyát előre megfőzünk
- 8-10dkg bacon szalonnát serpenyőben ropogósra sütünk
- a serpenyőben hátramaradt baconzsírban a karikákra vágott főttburgonyát rozmaringgal megpirítjuk
- ezután krumpli-bacondarab-sajt sorrendben összeállítjuk a tornyokat, rozmaring ággal átszúrjuk
- sütőben 200 fokon, 10 perc alatt készre sütjük
Desszert: Citromos sajttorta áfonyszósszal
hozzávalók:
lap:
- 14dkg darált kekszet és 14dkg olvasztott vajat, 1 evőkanál cukorral összedolgozunk (az állagának olyan kókuszgolyó massza szerűnek kell lenni, ennek fényében a keksz-vaj arány változhat)
- kapcsos tortaformában sütőben 200 fokon, 10-12 perc alatt aranybarnára pirítjuk
krém:
- 900g natúr, tejszínes krémsajtot, 4db tojással, kb 10 evőkanál cukorral és 1 citrom héjjával+levével homogénre keverünk
- a megfelelő állag miatt hozzáadunk 1tk étkezési keményítőt
- a megsült lapra öntve 100-105 fokon 45-50 perc alatt "kocsonyásra" sütjük :)
áfonyaszósz:
- kb 8dkg cukorból világos karamellt főzünk
- hozzáadjuk a 8dkg áfonyát, fél dl vörösbort
- ha a karamell felolvadt 1tk keményítő+fél dl víz keverékével folyósabb lekvár sűrűségűre főzzük
- a séf tanácsára raktam bele mentalevelet is apróra vágva, ami nekem veszettül ízlett, szerintem isteni, próbáljátok ki :)
Ennyi volt a móka és a kacagás :)
Én meg itt értetlenkedek, hogy nem fogyok, nade egy ilyen menü után legalább nem véletlen :) Ezt most a kétszámjegyüség megünneplős vacsorának betudtam. Ha lessz következő alkalom, akkor arra kitalálok valami más kifogást :D
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
PrettyWitch 2012.09.08. 08:43:21
Lauranna 2012.09.08. 11:43:00
a sajttortáért elkárhoznék, az valami isteni fel is lettem itthon szólítva, hogy ilyet máskor is kérne :)
Utolsó kommentek